Η πλατφόρμα εκπαίδευσης εξ’αποστάσεως στον αέρα!

Το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάπτυξη δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την προώθηση δράσεων πρόληψης και παρέμβασης για την άνοια σε αστικές και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές» είναι πλέον γεγονός, καθώς βρίσκεται στον «αέρα» του www.dementia-community.gr.
Αναπτύχθηκε από επαγγελματίες ψυχικής υγείας ειδικούς σε θέματα άνοιας. Σκοπός του είναι να δώσει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα να ενημερωθούν και να καταρτιστούν σε θέματα σχετικά με την άνοια. Με την εκπαίδευση σημαντικού αριθμού επαγγελματιών θα είναι εφικτή η παροχή υπηρεσιών για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση καθώς και την υποστήριξη των φροντιστών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρία θεματικά πεδία:
1. Εισαγωγή στην Άνοια: Οι ενότητες στο πεδίο αυτό εξετάζουν τα είδη άνοιας, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή της.
2. Παρεμβάσεις στην άνοια: Οι ενότητες στο πεδίο αυτό εστιάζουν στα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα, τις νευροψυχολογικές δοκιμασίες που υπάρχουν καθώς και στις φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που ακολουθούνται.
3. Φροντιστές και οικογένειες: Οι ενότητες στο πεδίο αυτό επικεντρώνονται στους φροντιστές και στις οικογένειες.

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε διαδοχικά τις ενότητες. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη σειρά που επιθυμείτε. Κάθε ενότητα συνοδεύεται από διδακτική ύλη, παρουσιάσεις και περαιτέρω βιβλιογραφία.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε δομές υγείας και φροντίδας καθώς και σε κοινωνικές δομές σε όλη τη χώρα οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα σχετικά με την άνοια και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν στην e-learning πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο και να έχετε εγγραφεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με την εγγραφή σας, θα σας δοθεί προσωπικός κωδικός πρόσβασης με τον οποίο θα μπορείτε να συνδέεστε και να κάνετε χρήση της πλατφόρμας. Η εκπαίδευση γίνεται ασύγχρονα και μπορείτε να σταματήσετε και να επιστρέψετε όποτε το επιθυμείτε. Επίσης, μπορείτε να εργαστείτε εκτός σύνδεσης κάνοντας λήψη του εκπαιδευτικού υλικού.

Για να εγγραφείτε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρώσετε την φόρμα που θα βρείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταφερθείτε στην πλατφόρμα e-learning:
http://elearning.dementia-community.gr/

Read More

Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών

Την Τετάρτη 27/1/2016 και ώρα 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα “Συμβουλευτικοί σταθμοί για την άνοια στην κοινότητα: Η νόσος Alzheimer μας αφορά όλους”, στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, Ακαδημίας 50.

Την ημερίδα θα χαιρετίσει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη.
Για την άνοια θα μιλήσουν οι κκ. Παρασκευή Σακκά -Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια – Νόσο Αλτσχάιμερ, Ευγενία Τουρίκη – Ψυχολόγος, Τάσος Παλαιολόγος – Assistant Programme Officer BODOSSAKI FOUNDATION, Αρετή Ευθυμίου -Ψυχολόγος, Μιχάλης Λάβδας –Ψυχολόγος και Ελένη Μαργιώτη – Κλινική Νευροψυχολόγος.
Το κλείσιμο της ομιλίας θα γίνει από την κα Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Υπεύθυνη Γραφείου Υγιών Πόλεων Δ.Αθηναίων.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος We are all Citizens το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ, EEA and Norway Grants The Norwegian Embassy in Athens, Greece για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

προγραμμα ημεριδας 27-1-16

αφίσα_27-1-16

Read More

Ομιλίες Νοεμβρίου στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς της Αθήνας

Με αφορμή τη λειτουργία στο Δήμο Αθήνας 3 συμβουλευτικών σταθμών για την Άνοια, πραγματοποιείται μια σειρά ομιλιών σε Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθήνας.

Σε συνέχεια των δύο ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο στη Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου και στη Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων, έχουν προγραμματιστεί ακόμα  2 ομιλίες μέσα στο Νοέμβριο.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν με ομιλητές την κα Βασιλάκου Ιωάννα-Νευρολόγος με θέμα: «Άνοια: η πρόκληση του 21ου αιώνα» και η κα Τουρίκη Ευγενία-Ψυχολόγος με θέμα «Λειτουργία συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια».

  • Τη Δευτέρα 09 Νοεμβρίου 2015 στην Λέσχη Φιλίας Μεταξουργείου στην οδό Μ.Αλεξάνδρου & Γιατράκου 17 και ώρα 10:00 π.μ.
  • Και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 στη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού στην οδό Κοζάνης 4 και ώρα  10:00 π.μ.

Read More

Σειρά Ομιλιών στο Δήμο Αθήνας για την Άνοια

Με αφορμή τη λειτουργία στο Δήμο Αθήνας 3 Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την προώθηση δράσεων πρόληψης και παρέμβασης για την άνοια σε αστικές και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές», πραγματοποιείται μια σειρά ομιλιών σε Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθήνας.
Συγκεκριμένα ακόμα 2 ομιλίες πραγματοποιήθηκαν με ομιλητές την κα Βασιλάκου Ιωάννα-Νευρολόγο με θέμα: «Άνοια: η πρόκληση του 21ου αιώνα» και η κα Τουρίκη Ευγενία-Ψυχολόγο με θέμα «Λειτουργία συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια».
• Τη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στην Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου στην οδό Χελντράιχ 15 και ώρα 10:00 π.μ.
Την Ομιλία παρακολούθησαν 78 μέλη της Λέσχης.
• Και την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στη Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων στην οδό Αιξωνέων και Μυρμιδόνων και ώρα 10:00 π.μ. Την ομιλία αυτή παρακολούθησαν 24 μέλη της Λέσχης.

Read More